De effecten van onze alcoholvrije maand23 april 2018

De maand maart stond bij ons volledig in het teken van alcoholvrij leven. Alcohol wordt vaak genoemd als oorzaak van vele klachten, dus we wilden wel eens weten wat de effecten zouden zijn van een maand niet drinken. Drie jaar geleden hebben we het ook eens een maand geprobeerd en toen merkte ik na twee weken al dat ik 100x beter sliep. Doornroosje was jaloers op me, zeg maar. Voor een slechte slaper als ik, natuurlijk erg interessant. We hebben het toen niet gered om het een maand vol te houden en dat bleef toch altijd een beetje dwars zitten. Daarnaast vind ik het best een goed plan om ieder jaar zo’n maand te herhalen. Dus dit jaar hadden we maart uitgekozen.

Mijn voornaamste reden om weer een alcoholvrije maand te houden was vooral om de lichamelijke effecten (en om te zien of ik het nu wel kon volhouden). Zou ik meer energie hebben, beter slapen, een mooiere huid hebben, enz? Roderik was benieuwd of hij het vol kon houden of toch door de sociale druk of gewenning zou bezwijken.

Roderik heeft de challenge niet helemaal met succes kunnen volbrengen. Hij had iets te vieren en daar ‘hoort’ een glas alcohol bij, toch? Tja, dit was dus precies wat hij wilde testen. Heb je het wel of niet nodig? Blijkbaar om iets te vieren wel. Ik daarentegen heb tot 5 april niet gedronken. Heb ik het de vorige keer op vier dagen na niet gered, die heb ik nu weer gecompenseerd. Dit kwam vooral door een operatie eind maart en de gedachte dat ik sneller zou herstellen zonder alcohol.

De volgende voordelen hadden we moeten ervaren. Ik heb erachter gezet of dit ook daadwerkelijk zo was;

Voordelen alcoholvrije periode:
 • Meer energie. Dit klopt helemaal. Ik stapte echt energiek mijn bed uit. Ik hoefde niet nog eens om te draaien. Ik baalde niet als de kinderen alweer wakker werden. Zodra ik wakker werd, was ik er helemaal klaar voor zeg maar.
 • Een stralende huid. Dit klopt ook. Mijn huid oogde zachter, de poriën waren minder zichtbaar en de wallen iets minder donker.
 • Betere nachtrust, je slaapt dieper en beter. Dit punt vond ik erg tegenvallen, maar dat kan ik niet alleen op de alcohol gooien, de kinderen werden namelijk ook regelmatig ’s nachts wakker. Wel werd ik energieker wakker, dus blijkbaar sliep ik wel beter dan ik dacht.
 • Conditie neemt aanzienlijk toe. Dit heb ik niet gemerkt, daar is een maand te kort voor denk ik.
 • Het verouderingsproces vertraagt. Dat is in zo’n korte tijd niet te realiseren (helaas). Ik heb verder niet de intentie om het een keer langer dan een maand te proberen. Dan maar een paar rimpeltjes extra.
 • Geen katers meer (en toegegeven; mijn katers zijn zo hevig dat ik het idee heb dat ik aan het balanceren ben op het randje van leven en dood. Echt waar; ik kan HELEMAAL niks. Gelukkig heb ik deze niet maandelijks). Dit is natuurlijk een enorm pluspunt. Alcohol kan bij mij soms helemaal verkeerd vallen (afgelopen zondag was vooral de hoeveelheid de boosdoener) en het is toch wel heel erg heerlijk om iedere dag fris en fruitig op te staan.
 • Het is een stuk goedkoper om water, tomatensap en frisjes te kopen dan een goed flesje wijn. Ook budget-technisch is het dus nog eens interessant! Dit blijft een feit.
Mijn vragen over de maand:
 • Hebben wij de wilskracht om de hele maand vol te kunnen houden? Ik wel, Roderik heeft na twee weken toch een biertje gedronken. Daarnaast besloot hij dat de maand iets korter duurde ; )
 • Zijn de etentjes net zo gezellig zonder alcohol? Toegegeven; dit was een makkelijke maand om geen wijntjes te drinken. Er stonden namelijk weinig social events in de agenda. Het enige etentje dat ik had, vond ik best goed te doen. Het was ook gezellig. Toch denk ik dat etentjes wel vermakelijker zijn met een lekker glaasje wijn in de hand.
 • Hebben we meer energie? Ik merkte dat ik veel meer energie had. Zodra ik wakker werd, kon de dag wat mij betreft beginnen. Ik ben zelfs twee keer om 6.30 uur al naar kantoor gereden, terwijl dit normaal pas rond 8.00 uur is. Ik had er wel zin in, zeg maar.
 • Slaap ik beter? Dit is een beetje een twijfelpunt. Ik werd iedere ochtend energieker wakker, dus dan zou je wel denken dat ik beter heb geslapen. Toch heb ik dit niet zo ervaren omdat de kinderen regelmatig wakker werden.
Wat ga ik veranderen?

Laat ik voorop stellen dat ik een alcoholvrije maand jaarlijks ga herhalen. Wellicht slapen de kinderen in een volgende editie ook beter, waardoor ik helemaal als een energieke stuiterbal door het leven ga.

 • Omdat het contrast tussen mijn kater van afgelopen zondag en het frisse kwieke gevoel van de dagen in de alcoholvrije maand niet groter kan zijn, moet ik echt wat veranderingen gaan doorvoeren. Om te beginnen ga ik van de twee huidige alcoholvrije dagen (maandag en dinsdag zijn altijd onze dagen zonder wijntjes), drie dagen maken.
 • Het is daarnaast echt heel fijn om meer uit de dag te kunnen halen. Ik was in maart soms al om 05.15 uit bed, simpelweg omdat ik me alweer helemaal opgeladen voelde. Hoe lekker is het om een uur helemaal voor jezelf te hebben? Zonder kinderen en partner die van alles van je willen. Gewoon stilte en rust. Ik zette een kopje thee, pakte een verstoft magazine erbij waar ik anders nooit de tijd voor heb en ik genoot echt intens van dat uurtje. Dat is me wat wijntjes minder echt wel waard.
 • Met feestjes en verjaardagen moet ik mezelf echt een quotum gaan geven. No more hangovers! Dan moet ik alleen wel wat vriendinnen uit mijn lijst schrappen om dit punt te kunnen behalen.

Ik kan het anderen zeker aanraden om het eens te proberen. Al is het alleen al om te zien of je het wel of niet kan volhouden. Wilskracht testen. Kijken of je het volhoudt of bezwijkt onder groepsdruk. Daarnaast zien dat het lichamelijk positieve effecten met zich meebrengt. Er zijn genoeg redenen om het eens te proberen. Aan de andere kant: ook genoeg redenen om gewoon lekker van een wijntje te genieten. Proost ; )

(De foto is van dit weekend toen het iets te gezellig was)

 

Geen reacties

Geef een reactie