OMG, ik ben zo’n muts geworden08 november 2019

In mijn vorige blog gaf ik aan dat ik mijn eeuwige verkoudheid aan het onderzoeken was en dat ik het dit keer  in mijn voeding hoopte te vinden. Niks verwachtend – want als de medische wereld er niet uit komt waarom zou dit dan wel helpen – stapte ik naar een ‘gekkie in het alternatieve circuit’, ook wel orthomoleculair arts genoemd. Raar toch, naar voeding kijken en niet iemand lukraak volstoppen met medicijnen? Na de afspraak met de alternatieveling die voedsel als medicijn ziet (hoe zweverig?!), was een gluten- en koemelk intolerantie de conclusie. Een beste intolerantie want deze twee zitten ongeveer in al het lekkere eten. Daaaaaaaaag bourgondisch leven waar ik zo van hou!

Gluten first

Omdat ik nogal gesteld ben op mijn koffie verkeerd (hét genietmoment van mijn dag) besloot ik eerst drie maanden glutenvrij door het leven te gaan. Kijken of dat al iets hielp. Het waren drie droevige (en dure!) maanden zonder resultaat. Wat een enorm gedoe om aan lekkere ingrediënten te komen. Terwijl ik meer dan ooit uitgaf aan eten, voelde ik me ook armer dan ooit. Was dit nu mijn leven geworden? Naar een loods ergens op een industrieterrein om smakeloze glutenvrije pasta te kopen? Echt, doe me dan die verkoudheid maar.

Hello gluten!

Na deze maanden besloot ik om de gluten weer te introduceren. Op deze manier eten&drinken past gewoon niet in mijn leven. Ik hou van borrelen met vrienden, van heerlijke pasta’s vol gluten en lekkere croissantjes bij mijn strandtent. Daarnaast heb ik geen daadwerkelijke pijn van de intolerantie. Het is niet dat ik buikpijn krijg, eczeem of voortdurende hoofdpijn. Ik ben alleen een levende kraan.

De andere diagnose was een lactose-intolerantie. Maar alleen al van het idee om zonder koffie verkeerd door het leven te gaan, werd ik zeer ongelukkig. Dus leuk dat ik deze resultaten nu weet, maar drie maanden zonder gluten heeft niks geholpen dus waarom wel die lactose proberen? Ik omarmde mijn bourgondische leventje weer inclusief gluten en melkproducten.

Gezondheid niet belangrijk?

Maar het zat me niet helemaal lekker. Als je weet dat je lichaam ergens niet tegen kan en dat het een duidelijk signaal geeft, dan smaakt die melk, yoghurt en kwark toch wat minder lekker. Ik heb lang geprobeerd om het te negeren (zo’n 1,5 jaar na resultaten alternatieveling), maar gezondheid vind ik het belangrijkste wat je hebt in dit leven, dus negeren kon ik het ook niet. Ik besloot de proef op de som te nemen en zoveel mogelijk lactose te schrappen. Te beginnen met de heerlijke ochtendsmoothies met karnemelk, het ontbijtje van zelfgemaakte granola met kwark en ik experimenteerde oneindig met rijstemelk, amandelmelk, soyamelk, amandelmelk en havermelk in mijn koffie.

99% verschil

En……wonder boven wonder nam mijn verkoudheid met zo’n 99% af. Dit had wel een paar weken nodig, maar het effect is enorm! Ik merkte dit pas goed toen ik naar een afspraak ging en niet had gecheckt of er wel genoeg zakdoeken in mijn tas zaten. Normaal gesproken liever zakdoeken mee dan mijn huissleutel! Het feit dat het nu niet ‘on top of mind’ was, zette me aan het denken. Verrek; ik had gisterochtend voor het laatst naar een pakje zakdoeken gereikt.

Go, go, go!

Had die geitenwollensok achter dat bureau dan toch gelijk? Was mijn verkoudheid zo simpel te verklaren als een voedingsprobleem? Waren al die medicijnen, de operatie, neussprays, slapeloze nachten door urenlang snuiten en duizenden pakjes zakdoeken (ik gebruikte op de slechtste dagen 6 pakjes – 12 jaar lang) dan helemaal niet nodig geweest als er eerder iemand goed naar mijn voeding had gekeken? Ik kan bijna niet geloven dat het antwoord uiteindelijk zo makkelijk bleek.

Ik kan echt iedereen met chronische problemen (eczeem, psoriasis, hoofdpijn, altijd vermoeid, opgezette buik, enz) aanraden om eerst eens langs een orthomoleculair arts te gaan voordat je naar het ziekenhuis gaat. Eigenlijk heel logisch om eerst naar de brandstof te kijken die je in het lichaam gooit toch? Ik ben zelf getipt om naar Bodyswitch te gaan en dat heeft de kwaliteit van mijn leven echt enorm verbeterd. De ‘alternatieveling’ heeft er een  fan bij!

Geef een reactie