Wat een hypocriete moeder ben ik17 januari 2016

Ik wil mijn dochtertje zo gezond mogelijk opvoeden. Een koekje of een snoepje vind ik nu nog niet nodig want ze wordt net zo blij van een cherrytomaat of een druif. Dus waarom haar nu al volstoppen met al die extra suikers? Het is niet zo dat ik een aangeboden koekje bij de bakker uit haar handen gris, maar ik had het wel fijner gevonden als de verkoopster het eerst even aan mij had gevraagd. Dan zou ik inderdaad ‘nee’ zeggen. Om een voorbeeld te noemen.

Het is wél schadelijk

Ik denk heus niet dat ze erg ziek wordt, vervelend gaat doen of hyper wordt van al die extra suikers, maar ik geloof er sterk in dat het gewoon niet gezond is. De Westerse wereld eet veel te veel suikers en vergeet niet; in het dagelijkse eten (fruit, aardappelen, brood enz) zit al voldoende suiker. Ik vind het dus alleen maar iets positiefs dat ik haar een levensstijl aanleer waar minder suiker in voorkomt dan in mijn opvoeding zelf. Ik moet namelijk overal weer van ‘afkicken’.

Mijn opvoeding vs. haar opvoeding

Over dat afkicken…..Ík ben natuurlijk wel opgegroeid met suiker in mijn thee, een paar snoepjes op een dag, een kommetje chips in het weekend, enz. En haal die maar eens helemaal uit mijn eetpatroon. Niet te doen, al ga ik zeker de goede kant op. En van een handje chips in het weekend of een stuk (eerder reep) chocola kan ik zóóóóóó intens gelukkig worden. Maar what to do als mini-me dan wakker is? Zij wil het dan natuurlijk ook! Harstikke logisch, maar niet gewenst.

Ik sla door

Ik liep vorige week in de supermarkt een aantal last minute boodschappen te doen. Ik stond bij de kassa en ik bekeek de inhoud van mijn mandje; Chocoladerepen voor mij, frambozen voor mini-me, zak chips voor vriendlief, cherrytomaatjes voor haar. Hmmmm, dit is toch wel te hypocriet voor woorden. En ergens schaamde ik me hier ook voor. Sla ik niet compleet, helemaal over de top, door? Mens, doe eens normaal?! Geef dat kind een Kitkat afgetopt met wat slagroom en je zal zien dat er niks gebeurt? Hmmmm, voelt ook niet goed. Ik wil haar nog steeds niet volstoppen met al die junk, maar wat zijn de alternatieven?

‘Gezonde’ snacks

Gelukkig springen steeds meer supermarkten in op de wat betere snoepjes/snacks voor kinderen. Dus zodra vriendlief en ik behoefte hebben aan een zakje chips, krijgt mini-me een soort gebakken wortellucht, want er zit eigenlijk niks in (No junk, promised). Zij blij, wij blij. Al heb ik liever het zelfgemaakte gezonde ‘snoep’, zoals de Chocoladefondue met appeltjes van Sanne van Rooij van ‘Living the Green Life’ of muffins van havermout en bosbessen. Iets dat we met z’n allen kunnen eten, zonder moeilijk of hypocriet te doen….En zielig voor haar dat ze geen snoep krijgt? Welnee, ooit wel eens een kind horen klagen over een muffin? 😉

En zo gaat de zoektocht naar een verantwoorde en gezonde opvoeding verder. Tips and tricks zijn welkom!

Wil je meer weten over dit onderwerp, kijk dan eens op de site van Bluebelle en het artikel over suiker en kinderen. Hier staan ook ontzettend veel leuke en lekkere recepten! Of lees ‘Ach, geef dat kind een snoepje!’

 

Geen reacties

Geef een reactie