Waar gaat de verre reis heen?03 augustus 2018

Nu we besloten hebben om nog eens een verre reis te gaan maken buiten de schoolvakanties om, rijst de vraag ‘Waar gaan we dan heen?’ op. In gedachten ben ik al 37 keer de wereld rondgevlogen, maar een enorme voorkeur voor een bepaald land is er niet. Knap lastig, want daardoor heb ik alle ruimte om hier eindeloos over te twijfelen. Roderik hoort iedere week een andere bestemming en hij weet inmiddels dat dit een gebed zonder eind gaat worden. Lees hier bijvoorbeeld de laatste keer dat ik een 8-daagse vakantie zocht; Een vakantie boeken is de hel.

Klimaat

Om het mezelf wat makkelijker te maken, heb ik eerst gekeken naar de landen die qua seizoen afvallen. We willen namelijk ergens begin 2019, dus dan moet je niet naar Canada of Noord-Amerika. Wekenlang door de sneeuw ploeteren staat garant voor een vakantie vol frustratie, ouders die uit elkaar gaan en twee kinderen die ergens als sneeuwpoppen worden achterlaten. Dus dat is al makkelijk. Vervolgens keek ik naar het beschikbare budget en kon ik weer wat dure landen afstrepen; Chili, Australië en Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. Kijk, dat schiet lekker op. De wereld wordt steeds kleiner 😉

Reisadviseur

Maar waarheen dan? Omdat ik wel weer wat hulp kon gebruiken en Roderik het allemaal wel prima vindt, liet ik onze reisadviseur langskomen. Beste man, zeg jij maar waar wij naartoe moeten.

Hij kwam met twee nieuwe opties: Zuid-Afrika (eventueel in combinatie met Namibie) of Costa Rica/Panama/Nicaragua. Hmmm, interessant. In Zuid-Afrika ben ik al eens een paar maanden geweest en ik was daar intens gelukkig, wat een prachtig land is dat! Costa Rica heeft ook al eens op mijn wensenlijst gestaan, dus misschien is dit dan het moment om heen te gaan?

De keuze is gemaakt…

Na wekenlang twijfelen (van mijn kant, maar dat hebben jullie inmiddels wel door denk ik), kozen we voor Zuid-Afrika. Prachtige natuur, cultuur, heerlijke wijn én goed te doen met een camper. Eigenlijk wilde ik dit doen als de kinderen wat ouder zouden zijn en de safari’s ook in hun herinneringen een plekje zouden krijgen, maar dan doen we het over 10 jaar toch nog eens?

Hartstikke blij dat de knoop was doorgehakt, vertelden we enthousiast aan vrienden en familie wat de bestemming zou worden. Maar niemand reageerde enthousiast…echt niemand. Geen enkeling. In de eerste twee zinnen had iedereen het al over de criminaliteit en dat ze het best een spannend plan vonden om met een camper door Zuid-Afrika te gaan. Aangezien ik niet voor 1 gat te vangen ben, liet ik deze bezorgde reacties links liggen. Als mensen alleen maar van het nieuws in de kranten uitgaan, dan is een vakantie nergens meer mogelijk. Wisten jullie bijvoorbeeld dat Amerikanen vorig jaar een negatief reisadvies kregen voor Nederland? Vanwege de continue dreiging hier. A travel alert. En toch wonen wij hier met z’n allen.

…dachten we

Tot ik een vriend sprak die al een paar keer in Zuid Afrika is geweest. Ik wist zeker dat hij positief zou reageren op onze plannen. Hij zou ook zeggen dat al mijn familieleden, vrienden en collega’s aanstellers zijn. Blij dat we eindelijk hadden afgesproken, vertelde ik over onze plannen. Maar het bleef stil en hij zat duidelijk te denken over de reis. Waarop hij zei: “Zuid-Afrika is een prachtig land en ik ga er heel graag naartoe, maar of ik dit ook zou doen met kleine kinderen?” Hè getver, hij ook al?! Tja, dat was dus wel een beetje het laatste zetje wat ik nodig had om echt te twijfelen. Puntje bij paaltje; Zuid-Afrika gaat het ook niet worden.

Texel schijnt ook mooi te zijn

Maar waarheen dan? Azië? Of toch Midden-Amerika? Prachtige landen (en stranden!), relatief goedkoop, vriendelijk voor kinderen en in Azië heerlijk eten. Maar welk land? Welke route? Is Azië eigenlijk wel zo praktisch met twee kleine kinderen aangezien je geen eigen vervoer hebt en dus constant aan het slepen bent met al je hebben en houwen? Dat gaat overigens wel leuke filmpjes opleveren van Roderik, haha! Dan toch maar Costa Rica ontdekken met een autootje? Of Nicaragua? Of gewoon lekker makkelijk met de boot naar Texel?

Worden jullie al gek van me? Dan kunnen jullie vanaf vandaag de Roderik-hulplijn inschakelen…

Geen reacties

Geef een reactie