Toy minimalism is mijn nieuwe credo12 november 2018

Nu de decembermaand in aantocht is, kijk ik met angst en beven uit naar de hoeveelheid speelgoed die er ongetwijfeld weer aankomt. Ik heb namelijk net twee volle bakken met speelgoed weggedaan (gelukkig kunnen Olivia en Benjamin nog niet lezen), maar ik kan in januari, vrees ik, weer opnieuw beginnen.

Toy minimalism gaat mijn credo worden in 2019. Kinderen hebben namelijk geen bergen speelgoed nodig om zich te kunnen vermaken. Hoe minder speelgoed, hoe beter zelfs. Ik neem jullie even mee in de voordelen van toy minimalism;

 • Bevorderen creativiteit. Kinderen worden creatiever en innovatiever omdat ze zich met minder speelgoed moeten leren vermaken.
 • Minder stress. Als mijn huis ontploft van alle troep, dan ervaar ik een lichte vorm van stress. Ook een kind kan dit zo ervaren; hoe meer speelgoed, hoe meer stress.
 • Beter samen spelen. Hoe onwaarschijnlijk ook, maar waar; hoe minder speelgoed er in huis is, hoe fijner kinderen met elkaar gaan spelen. Er is minder strijd. Hoe schaarser het product, hoe meer agressiviteit lijkt mij, maar uit testen blijkt het tegendeel waar. Kinderen leren om beter te delen en om samen te spelen. Ik ga de proef op de som nemen.
 • Moeders blij. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dit is vooral een puntje voor de moeders onder ons, denk ik. Ik word GEK van al dat speelgoed. Het past niet meer in de kasten, lades blijven hangen (kapot moet het dan allemaal!) en ik kan mijn kont niet meer keren in de speelhoek. Voor mijn mentale gezondheid; hoe minder, hoe beter. Een doorgedraaide moeder die alleen maar wiegend voor zich uit kan staren en murmelt “Lego, Duplo, Playmobile, lalalalala, Lego, Duplo, Playmobile”, is ook niet alles.
 • Minder zeuren. Als kinderen regelmatig iets krijgen in speelgoedwinkels, zullen ze ook vaker zeuren om iets te krijgen. Ze zijn het eenmaal gewend en willen meer. Krijgen ze nooit iets in een speelgoedwinkel, gaan ze er ook niet om zeuren.
 • Meer rust. Een kind zal meer rust ervaren als het minder opties heeft. Hier kan iedere ouder zich vast in vinden. Hoe meer opties ik bijvoorbeeld in een restaurant krijg, hoe moeilijker ik het vind om een keuze te maken. Zo ook met kinderen en de hoeveelheid speelgoed.
 • Meer waarde. Is de keuze gemaakt om met minder speelgoed te leven, dan zal het speelgoed dat er is van grotere waarde zijn. Je gaat op zoek naar beter en mooier speelgoed in plaats van het kopen van constante rommeltjes. Je leert je kinderen daarnaast om bewust aankopen te doen. Ook handig voor het latere volwassen leven van het kind.
 • Makkelijker opruimen. Aan het einde van de dag is het voor een kind veel makkelijker om het weinige speelgoed dat er is op te ruimen dan een hele berg aan speelgoed.

Kortom, er zijn alleen maar voordelen. Ik ben helemaal overtuigd van dit principe, nu alleen nog de vader, opa’s en oma’s…

Tips om te minderen;

 • Voed opa’s en oma’s op in november. Kinderen hebben niet zoveel nodig om blij en gelukkig te zijn. Spreek bijvoorbeeld een maximum aan cadeautjes af wat ze mogen krijgen. Geef aan dat toy minimalism the keyword is. En dat al het overbodige speelgoed weggedaan wordt. Vinden ze ook zonde, neem ik aan? Koop het dan ook liever niet.
 • Vier Sinterklaas en Kerst al vanaf een jonge leeftijd met zo min mogelijk cadeautjes. Als de kinderen eenmaal gewend zijn om bergen met speelgoed te krijgen in de decembermaand, dan is het lastig opeens minderen. Dat zal voor veel teleurstelling zorgen. Dus begin jong met weinig speelgoed.
 • Haal speelgoed waar al lang niet mee gespeeld is weg en verstop het voor twee of drie maanden op zolder bijvoorbeeld. Vragen ze er niet naar? Weg ermee. Zet het op Marktplaats, breng het naar de kringloop of schenk het aan een goed doel.
 • Maak zelf een keuze aan speelgoed wat de creativiteit en verbeelding bevordert. Verkleedspullen, papier & viltstiften, blokken en gezelschapsspellen krijgen bijvoorbeeld altijd een plekje in ons huis. Daarnaast spelen Roderik en ik vaak met ze mee. Gelukkiger kan je kinderen niet maken door oprechte aandacht van een volwassene. Daar kan geen speelgoed tegenop.

Ik ben er nog lang niet, maar we zijn wel op de goede weg. Benieuwd hoe we er aan het eind van de decembermaand bij zullen zitten…

Geen reacties

Geef een reactie