Op vakantie…al mijn principes overboord!27 juni 2015

Houden we ons hier in Nederland behoorlijk strikt aan de drie welbekende R’en (Rust, Regelmaat en Reinheid), was daar op onze familievakantie deze maand helemaal niks van te merken. Waar zijn al die verantwoorde beslissingen gebleven van het afgelopen jaar?

Slapen in de auto

Omdat we het hele eiland Zakynthos wilden verkennen en dat niet in de uurtjes vóór of na haar middagslaapje te doen was, sliep de kleine in de (halve) uurtjes in de auto. Ik had s’ avonds echt geen idee hoeveel ze die dag geslapen had en ze ging wisselend van 20.00 tot 21.45 naar bed. Thuis heeft ze haar middagslaapjes van minimaal 2 uur en ligt ze 20.00 stipt in bed. Van dat ritme was op vakantie niks meer over.Iedere nacht om 05.00 werd ze wakker en lag ze vervolgens nog 2 uur bij ons in bed. Dit is absoluut ‘out of the question‘ thuis! Laat ik haar dan prima heel eventjes huilen, dat deed ik mijn arme buren in die gehorige appartementen niet aan. Dus met ieder gilletje van haar, hing ik boven haar bedje om te sussen en lukte dat niet? Hup, mee naar ons bed waar ze makkelijk weer in slaap viel.

Suiker om zoet te houden

Thuis krijgt ze geen suiker of in ieder geval zo min mogelijk. Naar mijn idee zit er al voldoende suiker in de dagelijkse producten zoals haar melk, brood en pasta (daar een andere keer meer over). Maar op vakantie hebben we dat toch behoorlijk losgelaten. Een enkel patatje mee-eten van papa en mama, een koekje van onze vriendelijke gastvrouw, een hapje ijs om haar (letterlijk) zoet te houden. Ik heb in 10 dagen een suikermonstertje gecreëerd!

Een zombie in de dop

Televisie, iPads en mobieltjes worden behoorlijk streng uit haar oog gehouden thuis. Vermaak jezelf maar op andere manieren dan met al die technologie. Maarrrrrrrr, wij waren toch ook een beetje op vakantie? Dan is het toch eigenlijk wel heel fijn als ze zichzelf even een aantal minuten kan vermaken achter zo’n zombie-voedend scherm terwijl haar ouders heel eventjes op het balkon een wijntje kunnen drinken.

Eigen schuld dikke bult?

s’ Avonds sliep de kleine een stuk minder goed dan thuis. Komt dit door de warmte in de kamer, de nieuwe omgeving en alle indrukken of heb ik dit helemaal aan mezelf te danken door haar compleet omgegooide ritme? Niet zo gek als je bovenstaande punten leest…Serieus, ik herkende mezelf niet meer als ouder. Ik hoop stiekem dat andere ouders op vakantie ook iets eerder kiezen voor makkelijk ouderschap in plaats van verantwoord ouderschap. Of sta ik hierin alleen?

 

Geen reacties

Geef een reactie