Nu al een basisschool kiezen?!23 oktober 2016

Toen we terugkwamen van onze fantastische reis door Australië zat er een boekje van de gemeente bij de post. Een boekje over het kiezen van een basisschool. Ik kon al janken omdat we weer terug waren in Nederland, maar dat werd serieus janken toen ik de titel van dat boekje zag. Mijn kleine meisje? Naar de basisschool? Dat duurt nog 100 jaar! En tot die tijd blijft ze gewoon lekker klein bij mij op schoot zitten. Maar helaas, het gaat allemaal sneller dan ik zou willen en het oriënteren op een basisschool kwam langzaamaan dichterbij.

Waar op letten?

Maar waar let je op bij het uitzoeken van een goede basisschool? In eerste instantie waren onze belangrijkste eisen dat het dicht bij huis moet zijn en een continurooster moet hebben. Nu hebben wij het voordeel dat we uit vier basisscholen op loopafstand kunnen kiezen, dus keuze zat. De andere eis, het continurooster, lijkt ons zowel prettiger voor het kind als voor de ouders. Geen heen-en-weer gevlieg, de kinderen lekker op tijd uit school dus meer tijd voor huiswerk en spelen.

Ik heb het een half jaar kunnen uitstellen, maar inmiddels hebben Roderik en ik twee totaal verschillende basisscholen bezocht; De één geeft les volgens het Montessori principe en de andere is een katholieke basisschool.

Maria Montessori vs….

Het eerste gesprek hadden we bij het Montessori onderwijs. Na een kwartier praten met de directeur was ik al zo razend enthousiast dat ik bij wijze van spreken de inschrijfformulieren direct wilde ondertekenen. Het schooltje ziet er vriendelijk uit, de klasjes gezellig en het leersysteem lijkt ons voor Olivia zeer geschikt. Ze is leergierig, snapt veel, kan zichzelf goed vermaken, een ideaal kind voor dit schoolsysteem. Maar wat nu als het tweede kindje hier niet geschikt voor is? Ik ga natuurlijk niet twee kinderen naar verschillende basisscholen sturen…Daarnaast hebben ze geen continurooster…Hmmm, dat was toch wel een duidelijke eis die nu door ons enthousiasme aan het omvallen is.

….de katholieke basisschool

De katholieke basisschool begon met 1-0 achterstand (ze waren de afspraak vergeten), maar scoorde 100 punten toen de adjunct directeur, die de afspraak overnam, míjn oude directeur bleek te zijn! Wat leuk dat hij nog steeds op deze school rondloopt, een school waar ik ook jarenlang heb rondgewandeld (en geleerd natuurlijk). Ondanks dat de school niet was voorbereid op onze komst, was het een heel leuk en warm gesprek. Toch moet ik mijn nostalgische basisschool herinneringen nu niet laten meespelen in het kiezen van de basisschool, want er is in de tussentijd veel veranderd. Maar helemaal objectief ben ik natuurlijk niet, want ik heb het hier zo fijn, leuk en gezellig gehad!

Waar letten andere ouders op bij het kiezen van een goede school?

 

2 Reacties
 • Marjolein
  Geplaatst op 07:01h, 31 oktober Beantwoorden

  Wij zijn ons er ook in aan het verdiepen en hebben ook de inspectierapporten van het ministerie erop na geslagen. Bij ons zou continurooster geen must zijn, ter inspiratie hierop Sirene voor Kinderen van Hanneke Poot. Veel succes met jullie keuze!

  • Janneke
   Geplaatst op 16:31h, 31 oktober Beantwoorden

   Hi Marjolein!

   Nog niet eerder gehoord van ‘Sirene voor Kinderen’, is dat een boek? Of hebben jullie een workshop van Hanneke Poot gevolgd?

Geef een reactie