Help! Mijn kind stikt!10 januari 2016

Sinds ik een kindje heb, ben ik me veel meer bewust van alle gevaren in en om het huis. De scherpe hoeken van een verwarming, het schoonmaakkastje (nog) zonder kinderslot, kleine dingetjes die in neus, oren of mond gestopt kunnen worden, een lekker heet kopje thee op de rand van de tafel. Je zou bijna geneigd zijn om het hele huis met ronde vormen in te richten, alleen maar koude dranken te drinken en geen woonaccessoires meer te kopen.

Feiten

Niet om mensen bang te maken maar kijk eens naar de volgende feitjes;

  • 25% van de brandwonden patiënten in Nederland, is jonger dan 5 jaar. En in 90% van deze gevallen gaat het om een ongeluk met thee of andere hete vloeistoffen.
  • Per jaar lopen een paar duizend kinderen een vergiftiging op waarvan circa 3 kinderen overlijden.
  • Jaarlijks worden er 125.000 kinderen opgenomen bij de Spoedeisende Hulp vanwege ongelukken in en rondom het huis.

Indien er helaas een ongeluk in huis gebeurt, dan wil je toch zeker weten hoe je moet handelen?

Urenlang rijden naar EHBO

Omdat wij over 3 weken naar Australië gaan en de ziekenhuizen daar soms uren ver rijden zijn (helemaal met een camper die waarschijnlijk niet harder gaat dan 80 km/per uur) en ik al lang de ‘to-do’ op mijn lijstje had staan om eerste hulp te leren bij een kind, hebben Roderik en ik vorige week samen een cursus kinder EHBO gevolgd.

BHV vs Kinder EHBO

In eerste instantie dacht ik eigenlijk niet heel veel extras te kunnen leren omdat ik ook al BHV-er ben via mijn werk, maar eigenlijk was alles nieuw! Het is zo’n verschil of je eerste hulp bij een volwassene of een kind moet verrichten. Een volwassene zou uiteraard ook minder snel een knikker in zijn/haar neus stoppen of een fles schoonmaakmiddel leegdrinken : )

De cursus

De avondcursus duurde 3 uur, maar had net zo goed 4 of 5 uur kunnen duren. Zoveel informatie en er is heel veel wat fout kan gaan. Je moet er niet al te lang over nadenken, want dan durf je je kind helemaal niet meer los te laten.

De volgende zaken kwamen onder andere aan bod;

  • Verslikking en verstikking
  • Wonden verbinden
  • Verbranding
  • Vergiftiging
  • Kneuzingen

Iedere ouder zou zo’n cursus moeten volgen. Het kost maar 1 avond en wellicht (hopelijk niet) ben je er de rest van je leven dankbaar voor dat je het hebt gevolgd.

Meer weten? Wij hebben de cursus gevolgd bij EHBO Bureau

 

Geen reacties

Geef een reactie