Geen iPad gebruik; ouderwets?10 augustus 2015

“Kijk wat mijn kind kan!” Roept een ouder trots, tegelijkertijd wijzend op haar kind. Ik volg haar vinger en zie een 2-jarig kind moeiteloos door een iPad swipen op zoek naar een leuk spelletje, start het spelletje en begint vervolgens als een bezetene op het scherm te tikken met z’n vingertjes. “Goed hè?! Hij is pas 2 en kan er nu al beter mee omgaan dan ik!” gaat ze bewonderend verder.

 

Mijn gedachte: Oh nee! Dit is mijn schrikbeeld, mijn grote angst. Ik vind dit helemaal niet stoer of goed. Ik denk alleen maar; lekker makkelijk voor de ouders om een kind achter de iPad te zetten en zelf even rust te hebben in plaats van voor te lezen of spelletjes met ze te spelen. Wat het iPad (of andere schermen) gebruik bij mij thuis betreft; ik laat mijn kleine hier niet op spelen of kijken tenzij we urenlang in een vliegtuig zitten. Ik kan namelijk niet geloven dat het goed is voor de ontwikkeling. Toegegeven; vaders is hier iets makkelijker in.

Hopeloos ouderwets?

Ik ben toch niet nu al zo’n niet-hippe moeder omdat ik weiger hierin mee te gaan? Moet ik maar direct naar de winkel rennen om geitenwollen sokken te kopen? Ik wil mijn kind namelijk uit de modder sleuren, pleisters plakken omdat ze gevallen is met het buitenspelen, ik wil schrikken als ze tijdens het knutselen ook direct haar haar heeft geknipt, verf op de muren aantreffen, enz. Ben ik hopeloos ouderwets aan het worden? Moet ik maar gewoon dealen met het feit dat dit nu eenmaal de snel veranderende wereld van de technologie is? Dat kindjes zo meteen alleen nog maar puzzels op de iPad maken in plaats van in het echt?

Overdrijven is ook een vak

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het voor een klein kind niet goed is voor de sociale ontwikkeling om veel achter schermen (iPads, iPhones, computers en televisie) te zitten. Tja, wat is veel? Waarschijnlijk overdrijf ik met mijn strenge ‘no-schermen’-beleid, maar ik ben een beetje bang dat ze zodra ik het toelaat alleen nog maar achter de televisie wil zitten of gaat zeuren om op de iPad te spelen. Dat lijkt me verschrikkelijk. Ik heb nu namelijk een kindje dat dol is op boeken en zich prima eventjes kan vermaken met speelgoed (ook omdat ze bijna niet beter weet). Heerlijk om naar te kijken en ik geloof dat dit veel meer de creativiteit bevordert dan het continue vermaak dat zo’n scherm biedt.

Van de pro

Steve Jobs kreeg ooit de vraag van een interviewer; Jouw kinderen ‘must love’ de iPad? Waarop hij antwoordde dat hij het technologie gebruik van zijn kinderen zoveel mogelijk limiteert. Zelfs hij! DE man die de iPad heeft uitgevonden maakte zich ernstige zorgen over de technologie en het effect ervan op (zijn) kinderen. Hij wilde juist de vindingrijkheid stimuleren van kinderen en hij vond dat je dan beter hutten kan bouwen dan achter een iPad gaat zitten. Thank you Steve Jobs!

De toekomst

Tuurlijk weet ik dat ik er op een gegeven moment niet meer onderuit kom. Mijn kleine gaat later hoogstwaarschijnlijk met een iPad naar school in plaats van met boeken. Juist daarom wil ik dat zij er nu nog niet mee bezig is. Word vies! Klim in bomen! Ga desnoods schapen knuffelen!

Meer hierover lezen? Een interessant artikel over het gebruik van iPads bij jonge kinderen kwam ik tegen van orthopedagoog en spraakpatholoog Sieneke Goorhuis; http://wij-leren.nl/kleuters-ipad-steve-jobs.php. Vooral de laatste zin vind ik erg leuk:

Steve Jobs moet in zijn jeugd wel heel veel gespeeld hebben

om zo’n succesverhaal te kunnen worden!

 

Geen reacties

Geef een reactie