Fulltime moederschap wordt totaal ondergewaardeerd16 juli 2017

Vanwege mijn zwangerschapsverlof heb ik bijna een half jaar lang kunnen proeven van het fulltime moederschap. Blij dat deze proefperiode er bijna op zit, want wat is dat pittig zeg! Natuurlijk niet helemaal eerlijk omdat er nogal wat is gebeurd (komst Benjamin), maar mijn hemel, dat fulltime moederschap is echt zwaar. Ik snap niet dat deze grote dag- en nachtvullende taak zo enorm ondergewaardeerd wordt. Alle dagen voor kinderen en het huishouden zorgen, is namelijk verreweg van belonend werk, een combinatie die niet te combineren is, een formule die volgens mij nooit succesvol te krijgen is.

Werken is zoveel relaxter. Je wordt beloond voor hard werk, je krijgt projecten die je succesvol kan afronden, je hebt een takenlijst en een duidelijk eindresultaat, je krijgt tijd om ergens met volle concentratie aan te werken, je krijgt waardering en ontvangt een salaris. Maar wat krijgt een huismoeder? Complimentjes dat ze het huis weer schoon en opgeruimd heeft weten te krijgen? Want geloof me; een schoon en opgeruimd huis in combinatie met een peuter is eigenlijk onmogelijk. Knappe vrouw die dit voor elkaar krijgt. Krijgt ze waardering voor haar harde zwoegen in de keuken? Is er iemand die aan het einde van de dag zegt; “Gossepietje, wat is dit huis lekker schoon. Zo fris ruikend! Héérlijk die schone was in de kast en die gevulde koelkast. Weet je wat, jij krijgt lekker wat vrije tijd in ruil voor al je gedane overwerk.”

Nope. De wasmand is in no-time weer gevuld, de koelkast binnen een dag leeg, het huis in drie minuten plakkerig en het vieze gezicht wordt al getrokken voordat het eten überhaupt op tafel staat. Soms kijk je vertwijfeld naar de chaos in een kamer en begin je aan je mentale gezondheid te twijfelen; het speelgoed had je toch net opgeruimd? Het was hier toch netjes? Daarom is het werk van een fulltime moeder zo weinig belonend, het resultaat is zo ontzettend tijdelijk. Er worden bergen verzet, maar dit ziet niemand.

De afgelopen periode was heerlijk, maar toch ook best pittig. Ik word ontzettend blij van die lachende kindergezichtjes en alle tijd die ik met deze minimensjes heb doorgebracht was fantastisch en onbetaalbaar, geen salaris dat hierbij in de buurt kan komen. Daarom heb ik er ook voor gekozen om na mijn verlof meer dagen thuis te zijn dan te werken (3 om 4), maar helemaal thuis zitten? Fulltime moederschap? Niks voor mij. Ik zou gillend gek worden. Respect voor alle vrouwen die dit wel kunnen, want jullie hebben pas echt een zware topfunctie.

 

Zsa Zsa Zsu mamablog

Geen reacties

Geef een reactie