alcohol, lifestyle, stoppen, verslaving

F*$%, daar gaat de gezelligheid26 februari 2018

Dat Roderik en ik van een wijntje houden, is voor weinig mensen een geheim. Niet dat we alle dagen drinken, maar met de meeste maaltijden drinken we toch wel een goed glas wijn. We koken (bijna) altijd vrij uitgebreid en dan is het toch leuk om daar een bijpassend drankje (lees: wijntje) bij te drinken. Het zit inmiddels zo in ons systeem, dat we niet beter weten. Een wijntje ‘hoort’ erbij. Omdat ik een paar jaar geleden merkte dat het toch wel vaak voorkwam dat we iedere dag een glas wijn inschonken, zijn de maandagen en dinsdagen standaard onze alcoholloze dagen geworden. De rest van de dagen mag er wel geproost worden.

Gezondheid vs. alcohol

Tientallen artikelen per maand lees ik over gezondheid. We proberen zo gezond mogelijk te leven en dit ook aan onze kinderen mee te geven. Veel beweging, goed eten, weinig stress, enz. Er komen regelmatig artikelen voorbij die over de gevolgen van alcohol gaan. De grootste trigger voor mij is het feit dat je minder goed slaapt. Ik ben een waardeloze slaper. Ik slaap slecht in, word overal wakker van, kan ’s nachts uren wakker liggen, enz. Al veel heb ik geprobeerd; accupunctuur, yoga voor het slapen, geen televisie in de kamer, niet meer op mijn telefoon kijken, van alles. Maar niks helpt echt. Alcohol drinken veroorzaakt, onder andere, een slechte nachtrust. Ik geloof het meteen, maar om alcohol nu helemaal op te geven? Daar vind ik het veel te lekker voor.

Geen druppel

Om toch eens de gevolgen van alcohol te ondervinden en om onze lichamen een soort van reset te geven, hebben Roderik en ik besloten om de gehele maand maart geen druppel alcohol te drinken. December was geen optie vanwege de feestdagen, januari teveel borrels en etentjes, februari idem dito, dus maart it is! Het gekke is; ik heb er nog zin in ook. Het is een fijn idee om even super gezond bezig te zijn. Wellicht dat ik er over een week anders over denk, maar op dit moment zie ik het al voor me; als een soort Doornroosje ga ik al mijn nachten doorbrengen en overdag ben ik me toch een energiek mens met een stralende huid! Ik denk dat ik bijna licht ga geven, zoveel energie!

Mijn reden vs Roderik’s reden

Mijn reden om een alcoholvrije maand te houden is dus omdat ik benieuwd ben of ik daadwerkelijk meer energie heb en beter slaap. Na een dag werken of met de kinderen thuis, koken, avondeten, kids op bed, enz., heb ik bijna geen energie meer om iets anders te doen dan in bad te liggen of op de bank te hangen. Krijg ik door geen alcohol te drinken meer energie en kan ik dus nog meer met mijn dag doen? In de avond lekker sporten, eventueel een avondwandeling, administratie wegwerken, blogs schrijven en meer? Nou, ik teken ervoor.

Roderik maakt van maart een algehele gezondheidsmaand. Meer bewegen, betere voeding en geen alcohol. Daarnaast is hij ook best geïnteresseerd hoe het gaat met de sociale contacten en of hij het vol kan houden. Zijn etentjes minder gezellig? Is hij er zo aan gewend dat het wellicht een soort verslaving is geworden? Of is het vooral pure gewenning waar je van moet ‘afkicken’? Hij wordt in ieder geval nu al chagrijnig bij het idee om te stoppen deze week, haha!

Voordelen alcoholvrije periode:
 • Meer energie
 • Een stralende huid
 • Betere nachtrust, je slaapt dieper en beter
 • Conditie neemt aanzienlijk toe
 • Het verouderingsproces vertraagt
 • Geen katers meer (en toegegeven; mijn katers zijn zo hevig dat ik het idee heb dat ik aan het balanceren ben op het randje van leven en dood. Echt waar; ik kan HELEMAAL niks. Gelukkig heb ik deze niet maandelijks)
 • Het is een stuk goedkoper om water, tomatensap en frisjes te kopen dan een goed flesje wijn. Ook budget-technisch is het dus nog eens interessant!
Komende maand is 1 grote test;
 • Hebben wij de wilskracht om de hele maand vol te kunnen houden?
 • Zijn de etentjes net zo gezellig zonder alcohol?
 • Hebben we meer energie?
 • Slaap ik beter?

Heeft iemand anders dit wel eens gedaan? Ik ben enorm benieuwd naar de resultaten!

 

Geen reacties

Geef een reactie