Warm oud huis, vloerverwarming, vloerverwarming aanleggen, charmes vs gebreken oud huis.

De charmes vs gebreken van ons huis28 december 2017

Toen we vier jaar geleden op zoek gingen naar een nieuw huis, werden we op slag verliefd op ons huidige huis. Al mijn eisen kwamen samen; een ‘oud’ huis (uit 1928. Van nieuwbouw worden we niet blij), een puntdak (een beetje een gekke eis, maar ik vind dat leuk), een houten vloer (visgraat nog wel!), kamer en-suite, een woonkeuken én (de belangrijkste eis) een tuin op het zuiden. Direct na de bezichtiging deden we daarom ook een bod en een paar maanden later konden we verhuizen naar dit, in onze ogen, perfecte huis.

De gebreken winnen terrein

We zijn nu bijna vier jaar verder en ondanks dat ik nog steeds totaal verliefd ben op ons huis, moet ik zeggen dat de charmes van ons ‘oude’ huis af en toe ver te zoeken zijn. De gebreken winnen het regelmatig van de charmes. Op dat soort momenten kijk ik bijna verlangend uit naar een nieuwbouwhuis, volgens Roderik ‘vloeken in de kerk’. Alles tot in de puntjes afgewerkt, veel ruimte door een veel praktischere bouw (lees; vaak geen puntdak of een puntdak maar dan mega grote dakkapellen erop), geen doorlopende klusjes en vooral; altijd lekker warm! En dat is, helemaal nu het weer winter is, mijn grootste dagelijkse frustratie.

Ellende van een oud huis

Ons huis, en dan met name de woonkamer, is niet warm te krijgen. Ieder jaar hebben we hier weer om onverklaarbare reden schimmelplekken en de vloer is zo koud, dat ik met medelijden naar een kruipende Benjamin kijk. Arme koude knietjes. Al drie specialisten zijn er langs geweest, de een smeerde ons vloerisolatie aan, de ander luchtgaten in de muur ter ventilatie en weer een andere zag het injecteren van gel als dé oplossing. De vloerisolatie leek ons wel wat, maar het resultaat; al het vakantiegeld hebben we in de grond gepompt en het is nog steeds een koude vloer.

Warme nieuwbouw lonkt

Als ik vriendinnen daarom hoor over hun nieuwbouw huis mét vloerverwarming, dan ben ik intens jaloers. Toch is er nog niet genoeg gebeurd (rot houtwerk, nieuwe keukenbekleding, schimmel op de muren, wasbak al vijf keer opnieuw gelegd-want schattige wit/zwarte tegeltjes die steeds los laten, vloerisolatie) in dit oude huis om daadwerkelijk tot de koop van een nieuwbouwhuis over te gaan. Tegen de charme van dit huis kan voorlopig geen nieuwbouwproject op. Daarom ga ik gewoon koppig verder met het zoeken naar een oplossing voor dit ‘koude’ probleem.

Voornemen van 2018

Idealiter wordt er ook in dit huis vloerverwarming aangelegd, maar ik heb werkelijk geen idee of dat mogelijk is. Helemaal niet door de ‘fantastische’ zet met die vloerisolatie. Wat zou dat een luxe zijn, een warme vloer en een warm huis! Dat ons huis niet alleen oogt als warm en gezellig, maar dat het ook daadwerkelijk WARM en gezellig is. Ik sluit een nieuwbouwhuis zeker niet uit in de toekomst, maar voorlopig hou ik goede moed. Een mooi voornemen voor 2018; geen koude knietjes meer voor Benjamin!

Ik ben heel erg benieuwd of andere mensen met een oud huis ook wel eens van hun geloof afstappen. Anyone?

 

4 Reacties
 • Caroline
  Geplaatst op 08:24h, 29 december Beantwoorden

  Hihi zo herkenbaar! Met geen stok was ik uit mijn perfecte jaren 30 poppenhuis te slaan maar uiteindelijk na een kleine 10 jaar toch de stap gewaagd naar nieuwbouw en ik moet eerlijk zeggen wat een verademing! Plafonds die aan de ene kant van de kamer net zo hoog zijn als aan de andere kant, geen verassingen meer van lekkende daken oid en geen permanente klusgevoelens meer. Het was even omdenken maar het comfort was jet voor mij uiteindelijk meer dan waard. Succes met afwegingen.xx

  • Janneke
   Geplaatst op 13:29h, 29 december Beantwoorden

   Hahahaha, plafonds van gelijke hoogten, wat een verademing! Ik ben heel benieuwd hoe ik er over 6 jaar over denk (als ik dat al ga halen!). Maar het gevoel ‘dweilen met de kraan open’ heb ik nu bijna maandelijks bij alle klusjes die op ons liggen te wachten….

 • Nicole de Ruijter
  Geplaatst op 08:28h, 29 december Beantwoorden

  Nee!! Hier ook koude knieën, maar nog steeds intens gelukkig!! En je moet goed onthouden; de aarde warmt op hè Jan…….!

  • Janneke
   Geplaatst op 13:30h, 29 december Beantwoorden

   Ohja tuurlijk, de aarde warmt op! Over een paar jaar willen zelfs de nieuwbouwhuis-eigenaars een tochtig oud huis ; )

Geef een reactie