Suiker-wit-gif

Ach, geef dat kind een snoepje!18 november 2015

Doe niet zo krampachtig!”, “Wij zijn toch ook gezond groot geworden?” “Is toch zielig dat ze geen koekje mag?” “Alleen maar water is toch niet lekker?”

Om maar een paar opmerkingen te noemen die ik bijna wekelijks naar mijn hoofd geslingerd krijg. Mensen vinden het onzin dat ik Olivia geen snoep, limonade, koekjes, appelsap en noem het allemaal maar op geef. Maar is dit nu wel onzin?

Gezonder zonder suiker

Er komen steeds meer geluiden van kritische consumenten die de proef op de som nemen door weken of maanden geen suiker te eten. En wat blijkt? Mensen worden energieker, zijn gezonder, vallen af, slapen dieper, kunnen zich beter concentreren, enz. De één na de andere studie over suiker duikt op. In sommige landen praten ze zelfs al over het invoeren van een suikertaks. Het valt niet meer te ontkennen; suiker is slecht. Overdreven?

Vruchtensap=suikersap

In 2014 adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie om maximaal zo’n zes theelepeltjes (25 gram) suiker per dag te consumeren. De gemiddelde Nederlander krijgt echter 122 gram suiker binnen. Let er maar eens op; suiker zit bijna OVERAL in; vruchtensappen, broodbeleg, koekjes enz, maar ook in producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten; kippensoep, plakjes salami, ketchup, ‘gezonde’ mueslirepen en ga zo maar door. Indien alle suikerrijke producten uit een supermarkt gehaald zouden worden, dan zou slechts 20 procent van de schappen gevuld zijn. Best shocking hè?

Chocoladereep als lunch

Het lijkt normaal om een kindje een boterham met chocoladepasta te geven, maar dit hoort helemaal niet zo normaal te zijn. Je geeft toch ook geen halve reep chocola als middageten? Veel Westerse ziektes worden inmiddels toegeschreven aan suiker (diabetes, hart- en vaatziektes, obesitas, kanker, om het over de gebitjes maar niet te hebben). Dus is het echt onzin dat we daar steeds meer op letten en onze kinderen geen snoep, suiker in de thee, vruchtensappen, frisdrank of koekjes geven? Ik denk het niet.

Het is niet zielig

Moeten we niet eens heel kritisch gaan kijken naar onze voeding en misschien dan wel concluderen dat het niet goed is om kinderen aan de verkeerde suikers te laten wennen? Het is slecht, ongezond en niet nodig. Kinderen worden niet gelukkiger van suiker zolang je het ze niet aanleert. En als ouders kan je dit op een goede manier beïnvloeden. Daar is niets zieligs aan. Ze missen het niet, want ze kennen het niet en daardoor is er ook geen tot weinig behoefte aan snoep. Simple as that.

Niet te vermijden

En tuurlijk krijgt ook mijn kindje wel eens een snoepje van opa en oma, een koekje bij de bakker en krijgt zij later een chocoladeletter in haar schoentje met Sinterklaas. Dat moet ook kunnen zonder daarin al te krampachtig te doen. Ik wil dan niet zo’n principiële moeder zijn, dat ik haar dat ontneem. Maar in de basis leert zij leven zonder snoep, koek en vruchtensappen. En echt niet dat ze dan later terugkijkt op een zielige jeugd. Ik denk zelfs dat ze me dan alleen maar dankbaar is voor deze gezonde levensstijl.

Dit bericht is ook gepubliceerd op de website Love2bemama
Geen reacties

Geef een reactie